Zelf houten kozijnen maken stappenplan

zelf houten kozijnen maken

Nieuwe kozijnen laten uw woning er fris en verzorgd uitzien. Daarnaast maken ze het binnen tochtvrij en warmer. Kozijnen worden vaak gemaakt van kunststof, maar ook blijft hout nog altijd populair. Hout wordt vaak gekozen vanwege de kwaliteit en de levensduur. Om te besparen op de kosten kunt u ervoor kiezen om de kozijnen zelf te maken.

Houtkeuze

Kozijnen kunnen gemaakt worden uit veel verschillende typen hout. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen klassen op basis van duurzaamheid van het hout. Dit is terug te zien in de verschillende prijzen van het hout. Voor het maken van houten kozijnen is het aan te raden om te kiezen voor hardhout. Deze soort hout is minder snel aan verval onderhevig dan andere soorten hout. Mocht er een reparatie nodig zijn dan hoeft u niet heel een raam of deur te vervangen maar alleen dat stuk. Als de kozijnen goed worden onderhouden kunnen ze zelfs tot 70 jaar mee gaan. Hierdoor is het uitermate geschikt als materiaal voor kozijnen.

Meten is weten

Voor u begint met het maken van de kozijnen, is het belangrijk dat u goed voorbereidt bent en alle juiste gereedschap in huis heeft. Denk hierbij aan een waterpas, hamer en schroevendraaier. Het inmeten van een kozijn kunt u het beste doen vanaf de buitenkant. Meet van muur tot muur en vervolgens beide diagonalen. Aan beide zijden neemt u een stelruimte aan van 10 millimeter. Houdt rekening met bijvoorbeeld uitstekende stenen en reken deze niet mee. Doe dit nauwkeurig en meet voor de zekerheid alles minimaal twee keer op. Niets is namelijk zo vervelend als op het laatste moment er achter komen dat het kozijn niet past. Het verkeerd inmeten van een kozijn dat vervangen moet worden, kan leiden tot hoge kosten. Ga dus uiterst zorgvuldig te werk.

Een klus voor twee man

Wanneer u het hout op maat heeft gemaakt kunt u met behulp van schroeven en deuvels alles aan elkaar bevestigd tot een kozijn. Om het geheel netjes te laten aansluiten moeten de verbindingen aan elkaar worden gelijmd. In de spouwlat boort u gaten, waaraan het kozijn zal worden bevestigd. Meet goed uit waar de gaten geboord moeten worden. Vervolgens plaatst u tochtrubbers in de muuropening. Deze zorgen ervoor dat het kozijn luchtdicht is. Hierna kan het kozijn geplaatst worden. Dit is een klusje voor twee man. Het kozijn wordt door één persoon op zijn plek gehouden, terwijl de andere het kozijn vast schroeft. Indien er na de montage nog gaten over zijn, kunnen deze gedicht worden met kit en purschuim.

Hout gaat jaren mee

De levensduur van houten kozijnen is langer als het hout goed wordt beschermd tegen vocht en de zon. Geef uw kozijn daarom een goede verflaag. Het schilderwerk aan uw kozijnen gaat jaren mee, maar dient wel regelmatig bijgehouden te worden. Zo voorkomt u ook houtrot.

Wilt u liever een specialist inschakelen voor het op maat maken van houten kozijnen? Schakel dan een timmerman in van Houtens. Houtens heeft ruime ervaring op het gebied van klussen en timmerwerk.

Comments closed