Dakopbouw of dakkapel?

dakkapel of dakopbouw

Uw huis uitbreiden met een dakkapel of dakopbouw is een fantastische manier om meer ruimte te creëren en voor meer lichtinval te zorgen. Beide uitbreidingen worden vooral op zolders geplaatst en geven uw woning een andere uitstraling. Ze lijken erg veel op elkaar, maar er zijn kleine verschillen. Een dakkapel is een soort uitstekend raam met een plat dak en een dakopbouw is een volledige nieuwe etage op een plat dak of een dakkapel met een verhoogde nok.

De verschillen een dakkapel en dakopbouw

Het verschil tussen de uitbreidingsvarianten is dus niet groot, maar wel goed zichtbaar. Beiden hebben enkele voordelen en nadelen. Een dakkapel is binnen één dag op uw huis te plaatsen met een hijskraan en wordt geheel in de fabriek gemaakt, maar is daardoor wel een stuk duurder dan een opbouw. Een dakopbouw is exact op maat gemaakt, sluit uitstekend aan bij de details van uw woning en heeft een authentieke uitstraling. De voordelen die ze delen zijn dus de extra lichtinval waar ze voor zorgen en de extra woonruimte.

Geschiktheid

Een dakopbouw is erg geschikt als u uw dak te laag vindt. De opbouw met de nok kunt u namelijk bovenop in het midden van uw dak plaatsen, waardoor u uw woning verhoogd. Hiermee wint u veel meer ruimte, omdat de andere uitbreidingsvariant vaak alleen aan de zijkanten van een dak kan worden geplaatst. Dit is wel ideaal voor mensen die op zoek zijn naar meer uitzicht en de bovengenoemde voordelen.

Mogelijkheden

Dakkapellen zijn echter niet geschikt voor elk gebouw. Een kraanwagen moet in de buurt kunnen komen en de dakconstructie moet geschikt zijn. U kunt daarom het beste van tevoren goed informeren naar mogelijkheden en problemen. In dit geval kunt u dan namelijk beter kiezen voor een dakopbouw, omdat daar geen kraanwagen voor wordt gebruikt.

Naast de kraanwagen heeft de dakkapel nog een klein nadeel. U heeft niet veel keuze in het materiaal en u heeft bijna geen inspraak en invloed op deze gekozen materialen. Daartegenover is een opbouw natuurlijk vakwerk, waardoor u meer inspraak heeft op de gebruikte materialen. Als u dit belangrijk vindt, dan is het in dit geval ook verstandig om hiervoor te kiezen.

Het onderhouden van een dakkapel

Als u echter op zoek bent naar een uitbreiding waar u weinig onderhoud aan heeft, dan is een kapel weer de beste keuze. Kapellen zijn gemaakt van zeer stevig materiaal en hebben een lange levensduur in verschillende weersomstandigheden. Bij een opbouw bent u toch iets meer tijd kwijt aan het onderhouden ervan, al is dat ook niet veel.

Tenslotte

Als laatste is het belangrijk om na te gaan of u een vergunning nodig heeft voor het bouwen van een kapel of opbouw. Dit verschilt vaak per situatie en het is daarom belangrijk om dat even te onderzoeken. Een dakkapellen leverancier van Matisco kan u hierbij van dienst zijn. Matisco heeft ruime ervaring op het gebied van dakkapellen en het plaatsen van een dakopbouw.

Comments closed