Zelf een binnendeur afhangen

binnendeur afhangen

Een binnendeur afhangen klinkt simpel, maar is een lastig klusje. Dit is nodig als u in uw woning een nieuwe vloer heeft gelegd die hoger is geworden. Hierdoor is de ruimte tussen de vloer en de binnendeuren kleiner geworden, waardoor ze niet meer passen. U leest hier alles over hoe u gemakkelijk zelf een binnendeur af kunt hangen.

Bij een grote, zware binnendeur afhangen moet u goed rekening houden met de luchtvochtigheid, aangezien de meeste binnendeuren gemaakt zijn van hout. Kijk daarna goed naar welke kant u de deur op wilt laten draaien. Zo kunt u kiezen of u de deur naar links- of naar rechts wilt laten draaien. Om dit uit te zoeken moet u aan de kant gaan staan waar u de deur naartoe wilt laten draaien. De deur draait dan naar rechts als de scharnieren rechts hangen en naar links als ze uiteraard links hangen.

Een stompe of opdekdeur

Daarnaast moet u goed kijken naar wat voor een soort kozijn u heeft. Er kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen een stompe en een opdekdeur en het type kozijn bepaalt welke deur u kan en moet plaatsen. Een opdekdeur heeft een soort inham in de vorm van een rechthoek aan de bovenste rand van de deur. Tegenwoordig hebben heel veel deuren zo een hoek en dit maakt het monteren of repareren erg eenvoudig en snel.

Hoe doet u het zelf?

Een binnendeur afhangen begint bij de scharnieren. Pak een hamer en een drevel en tik de pennen eruit. Daarna kunt u de deur uit de scharnieren tillen en moet u ze losschroeven van het kozijn en de deur. Meet hierna de afstand tussen de bovenkant en de nieuwe vloer of de drempel als u die heeft. Trek een aantal millimeter van deze afstand af, zodat de deur straks genoeg ruimte heeft. Deze afstand teken je op de deur vanaf de bovenkant.

Het zaagwerk

Nu kan het zagen beginnen. Leg de binnendeur op een goede ondersteuning en zaag het deel onder de getekende lijn eraf. Pak daarna een schuurpapier en maak de onderkant glad. De scharnieren komen nu op een nieuwe plek op het kozijn, teken hier een lijntje. Let bij de volgende stap goed op uw handen. U moet namelijk met een mes het afgetekende deel voor de scharnieren inkerven en daarna met een beitel zoveel mogelijk hout weghalen, zodat de scharnierhelften erin vallen. Daarna schroef je ze vast.

Passen en controleren

Controleer nu of het slot van de binnendeur precies in de openingen valt. Dit doet u door de deur in het kozijn te zetten en hem op de goede hoogte te stellen. Hetzelfde wat u bij de nieuwe scharnieren op het kozijn deed, doet u nu voor de scharnieren op de deur. Opnieuw zet u de deur in het kozijn en moeten de scharnieren in elkaar vallen. Als allerlaatste stap schuift u de scharnierpennen erin.

Een specialist inschakelen

Komt u er zelf niet uit? In dat geval is het verstandig om een vakman op het gebied van deuren in te schakelen. Mertens ramen en deuren heeft ruime ervaring en helpt u graag. Het bedrijf verzorgt zowel de installatie van nieuwe ramen en deuren alsmede de reparatie en het afhangen. Via de bovenstaande link komt u op de website van Mertens terecht.

Comments closed