Houten kozijnen houtsoorten

kozijnen houtsoorten

Het kiezen van de juiste houtsoorten voor uw kozijnen

Houten kozijnen geven uw huis een warme en sfeervolle uitstraling. Een zoektocht naar de juiste houtsoorten voor uw kozijnen kan echter veel tijd in beslag nemen. Het is namelijk niet gemakkelijk om de houtsoorten die te vinden die perfect bij uw woning passen. Bovendien dient u rekening te houden met de kant van huis waarin de kozijnen worden geplaatst. Welke houtsoorten voor kozijnen zijn er?

Bestand tegen zware omstandigheden

Bij het aanschaffen van bepaalde houtsoorten dient u met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste dient u te letten op de weerbaarheid van het hout. De vraag is welke houten kozijnen het beste bestand is tegen zware weersomstandigheden. Uw kozijn krijgt in de loop der tijd namelijk heel wat te verduren. Denk bijvoorbeeld aan een flinke regenbui, of veel wind. Besef dat de westelijke zijde van een woning vaak meer regen en wind vangt dan het oosten of noorden. Deze kennis maakt het iets gemakkelijker om een bepaald soort hout te kiezen.

Harde en zachte houtsoorten

De Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten heeft onderzocht welke houtsoorten het beste bestand zijn tegen zware omstandigheden. Het blijkt dat essenhout en wilgenhout sneller aangetast worden dan hardhout. Dit zijn namelijk de zogeheten ‘zachte houtsoorten’. In principe kunt u een kozijn van essenhout of wilgenhout dus het beste plaatsen aan het oosten of noorden. Aan de westkant raken zachte houtsoorten al snel beschadigd. Dit wilt u uiteraard zien te voorkomen.

Duurzaamheidsklasse

Zachte houtsoorten als wilgenhout en essenhout geven kozijnen doorgaans een warme uitstraling. In het grillige Nederlandse klimaat gaan ze echter niet heel lang mee, en dat is een groot nadeel. De Bond van Timmerfabrikanten heeft een interessante indeling gemaakt van alle houtsoorten naar duurzaamheid. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe beter de kwaliteit. Het blijkt dat u met hardhout de beste kwaliteit in huis haalt. Het is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat de kozijnen ook na 25 jaar nog steeds in prima staat zijn. Houtsoorten die een duurzaamheidsklasse hebben van 5 gaan gemiddeld een stuk minder lang mee, ongeveer 5 tot 10 jaar.

Sterke houtsoorten voor kozijnen

Een aanrader wat betreft houtsoorten voor kozijnen is Afzelia. Dit is een harde houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1. Het is zeer goed bestand tegen vocht, en dus ideaal in het regenachtige Nederlandse klimaat. Wel betaalt u voor Afzelia vaak een hogere prijs. Per meter kost deze stabiele en sterke houtsoort ongeveer 15 tot 20 euro. Een iets lagere prijs betaalt u voor de houtsoorten Merbau, Meranti en Mahonie. Dit zijn bruinrode houtsoorten zijn van uitstekende kwaliteit en vaak te vinden op kozijnen. In tegenstelling tot PVC dient dient u Meranti af en toe even te schilderen, om de kozijnen in goede staat te houden.

Van der Kolk BV

Indien u een bepaalde houtsoort voor ogen heeft, of juist twijfelt over de opties is het verstandig om contact op te nemen met een kozijnenspecialist. Van der Kolk BV uit Utrecht is specialist in kozijnen. Het bedrijf heeft ruime ervaring in toepassingen van hout, zoals raamkozijnen en trappen. Neem via de bovenstaande link contact op met Van der Kolk BV voor meer informatie.

Comments closed